Mehmet en Yusuf leren de taal dankzij het Taalhuis
Mehmet (28) en Yusuf (26) zijn beide politiek vluchteling en vanuit Turkije in Nederland beland. Mehmet werkte als politieagent en stond een gevangenisstraf van ruim zes jaar te wachten, Yusuf is Koerd en was kok. Ernaast studeerde hij theologie. Ze woonden en leefden in het zuidoosten van Turkije, de regio die in februari door zware aardbevingen is verwoest. Daarvoor al verlieten ze met bloedend hart twee jaar geleden huis en haard, familie, vrienden en iedereen die hen lief is.
“Natuurlijk, dat doet pijn”, vertelt Mehmed. “Maar ik had niet echt een keus: het was of de gevangenis in, of het land ontvluchten. Ik heb voor het laatste gekozen en ben via een boottocht over de Middellandse Zee en een reis door Europa uiteindelijk in Nederland beland. Eerst in Almelo, daarna in Kerkrade.” Yusuf heeft een Koerdische achtergrond, een bevolkingsgroep die in het Turkije van president Erdogan blijft vechten voor meer vrijheden.
“Net als Mehmed ben ik nu twee jaar hier, we hebben elkaar leren kennen in het Taalhuis van de Bibliotheek. Dat heb ik via internet gevonden in mijn zoektocht naar een taalcoach. Gelukkig heb ik hier gevonden waar dat mogelijk is. Dat is voor ons belangrijk, want het doel is om binnen drie jaar het inburgeringsexamen af te leggen.”
De twee mannen volgen elke week taallessen (niveau B1) en opdrachten in het Taalhuis. Daar wordt vaak gewerkt aan de hand van thema’s. “Dat kan van alles zijn, de feestdagen bijvoorbeeld, de seizoenen van een jaar of sport. Soms de actualiteit van de dag in de kranten, we praten erover en leren in de praktijk Nederlandse woorden en begrippen. Een vaste opdracht is het lezen van een roman of een verhaal, dat bespreken we vervolgens. Je leert zo lezen, spreken, luisteren en schrijven.”
Mehmet vindt tevens vrijwilligerswerk belangrijk, legt hij uit. Hij is actief in de Botanische Tuin, bij de Voedselbank en het Rode Kruis. In Almelo was hij een tijdje voetbalscheidsrechter. “Het helpt echt om de taal beter te leren spreken en schrijven. Zodra dat kan wil ik belastingrecht studeren en een job zoeken. Bijvoorbeeld bij het COA, daar kan ik me tevens inzetten voor medevluchtelingen. Yusuf wil na zijn inburgering het liefst als kok aan de slag in een restaurant. “Dat is wat ik heb geleerd en wat ik graag doe. Daarnaast zet ik me in voor vluchtelingen via een kerkenproject in Maastricht en help ik mee bij de Voedselbank.
Het Taalhuis is voor mij meer dan een plek om de taal te leren: het is een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar je studenten en docenten ontmoet die je verder helpen. Het is bovendien gratis.”